Начало

Мелник, Мелнишки Пирамиди и Рожен

« »
 • Околност на къща за наем снимка 1
 • Околност на къща за наем край Мелник 4
 • Околност на къща за наем снимка 3
 • Околност на къща за наем край Мелник 2
 • Къща през ноща
 • Къща и барбекю през ноща
 • Стан за нощувка
 • Къщата - поглед от барбекюто

Местност, Околност и Забележителности

Мелнишки Пирамиди до Мелник и Роженския Манастир

Къща за гости "Мелнишки Пирамиди" се намира в красивата и защитена местност - резерват "Мелнишки Пирамиди", в югозападното подножие на Пирин, само на 2 км от гр. Мелник и също на 2км от с. Рожен и Роженския манастир. Къщата е в относителна близост до Сандански, Петрич и българо-гръцката граница.

В близост до къщата за любителите на чистата природа са изградени следните екопътеки, които преминават през местността Мелнишки Пирамиди:

 • Мелник - Роженският Манастир - Златолист. Тази екопътека е направена по Европейски проект;
 • Мелник - с. Сугарево. В селото може да видите параклиса "Свети Илия", построен през 1856 година и гробът на Тодор Александров.

Климатът в Мелник и Мелнишки Пирамиди

Климатът е преходно-средиземноморски.

Забележителности в Близост до Къщата

Само на 2 км от Къща за гости "Мелнишки Пирамиди" се намира най-малкият град в България – Мелник, който е със статут на културно-исторически резерват и за град-музей, част от 100-те национални исторически обекта на БТС. Мястото е благоприятно за лечение на бъбречни, белодробни и ревматични заболявания.

Мелнишкото вино е гордост за местните производители от Средновековието до днешни дни и е добре познато в страната, а и извън нея, като първокачествено вино. Основна забележителност на Мелник са десетките реставрирани възрожденски къщи и многобройните винарни, където ще можете да се насладите на виното в автентична атмосфера.

Една от тези реставрирани къщи-забележителности е известната Кордопулова къща. Тя е построена през 1754 година и е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров. Къщата е под номер четири от стоте национални туристически обекти.

Църкви в Близост до Мелник

"Св. Николай Чудотворец" е възрожденска църква, изградена през 1756 година. Обявена е за паметник на културата.

Църкватa (базиликa) "Св. Антоний" е построена през 1765 г. Тя е паметник на културата с национално значение. По средата на храма има плоча, древен печат - двуглавият орел на Цариградската патриаршия, показващ, че църквата е считана за лекуваща. В света има само две църкви с това име.

"Св. св. Петър и Павел" е изградена през 1840 година. Тя е паметник на културата с национално значение.

"Св. Йоан Предтеча" е построена през XVIII-XIX век и представлява възрожденска гробищна църква

Местността Мелнишки Пирамиди

Мелнишките пирамиди са една от най-уникалните природни забележителности в страната, придобили и световна слава. Мелнишките пирамиди представляват скални образувания, пръснати на групи в обширен равнинен район. На височина достигат до около 100 м, а външният им вид и форма се променят с течение на времето.

Роженският Манастир

Роженският манастир е един от големите манастири в България и един от малкото средновековни български манастири. В Роженския манастир е прочутата чудотворна икона, носеща различни имена, като Св. Богородица Портаитиса Дверопазителка, Пазителка, Вратарница, Панагия, Портарница.

Всяка година на 7 септември вярващи от страната принасят дарове пред чудотворната икона и молят "Пазителката" да им прости за сторените "знайни и незнайни" грехове.

Рупите - Недалеч от Къщата

На 20 км от къщата за гости е разположена местността Рупите. Рупите са известни с наличието на лечебни минерални извори, с температура от 75°C. Ясновидката Ванга прекара последните години от живота си в Рупите. Тук се намира храмът „Св. Петка Българска". Църквата е построена от самата Ванга и по нейно желание е погребана в района на храма, и въпреки че вече не е сред нас, хората черпят сили от него и се смята, че тя помага и след смъртта си.

Златолист

До село Златолист се достига по 30 км асфалтов път. В селото е построена църквата "Свети Георги". В средата на храма е разположена мраморна плоча с двуглавият орел на Цариградската патриаршия. Смята се, че стъпването върху нея има силно лечебно излъчване.

В църквата, в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Сочена е като предшественичка на ясновидката Ванга. В двора на черквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.